Oog in oog met: René de Vries  (Rijks)havenmeester Port of Rotterdam

In 1554 wordt Maerten Jacobsz Wildehaer de eerste havenmeester van Rotterdam. De huidige (Rijks-)Havenmeester van Rotterdam is René de Vries. Sinds 1 maart 2010 is hij het hoofd van de Divisie Havenmeester, deels onderdeel van Havenbedrijf Rotterdam.

De Divisie Havenmeester zorgt 24 uur per dag voor orde en veiligheid in de haven. Hiervoor voert de divisie een aantal publiekrechtelijke taken uit. De bevoegdheden om die taken uit te voeren zijn door het Rijk, voor gemeente Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Dordrecht, Zwijndrecht en Papendrecht aan de Havenmeester overgedragen.

‘Rijkshavenmeester’ gaat in feite over de hele haven en nog verder, kunt u iets vertellen over uw werkzaamheden?

“Afwikkeling van al het scheepvaartverkeer, haven verkeersbegeleiding en nu volledige beveiliging binnen ISPS*) omdat dit is veranderd door het smokkelen van drugs en terrorisme. Kort gezegd: beveiliging tegen alle bedreigingen in het havengebied en bij havenbedrijven.
Van dreiging op de terminal-kades tot en met geopolitieke dreiging, dus niet alleen gemeentelijk, maar ook landelijk. En sinds een paar jaar zijn we bezig de cyber-weerbaarheid te verhogen binnen de stichting FERM waarin ook de gemeente participeert. De reikwijdte van veiligheid is dus veel verder dan men kan bevroeden.”

Cruiseschepen zijn ver in het implementeren van veiligheidsmaatregelen en milieumaatregelen. We nemen aan dat u daar een groot voorstander van bent aangezien de Rotterdamse haven op gelijke voet optrekt?

“Cruiseschepen worden niet alleen steeds groter, maar ook steeds schoner. En de Gemeente, Port of Rotterdam èn Cruise Port Rotterdam zijn stevig bezig met milieu. En de schepen dus ook. Ik ben onlangs aan boord geweest voor een cruise en behalve dat er vaak op schone brandstof wordt gevaren, zie je dat er duurzamer gewerkt wordt en dat afval wordt gescheiden en aan wal naar recycle-plekken wordt gebracht.”

Vindt u dat er voldoende wordt gecommuniceerd over alles wat er al is bereikt?

“Dat wordt nu steeds beter opgepakt. Gelukkig, want er gebeurt zoveel, van schonere brandstoffen tot walstroom, en als je dat weet, demonstreer je niet. Het besef moet er zijn en ook dat alles niet van de ene op de andere dag helemaal schoon kan zijn.”

U bent tevens Cyber Resilient Officer van Rotterdam, een grote verantwoording erbij. En dat doet u ook met verve. Kunt u iets vertellen over de voortgang van cyber weerbaarheid?

“De Stichting FERM bestaat nu 7 jaar. De basis is de vele bedrijven in de haven bewust te maken van het gevaar van cybercrime. De automatiseringssystemen, internetsystemen en dergelijke lopen gevaar. Bij bedrijven tot en met overheid. Kijk wat er is gebeurd bij de politie. Ook op dit gebied zijn we hard bezig.”

Tenslotte: heeft u wellicht een advies of opmerking die u zou willen delen met de cruise-industrie?

“Ha! Ga vooral zo door met alle milieumaatregelen! Het is bovendien een prachtig gezicht: een cruiseschip in het centrum van de stad. En ik kijk erop vanuit mijn werkkamer!”